Arıcılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 22
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği


ARICILIK PROGRAMI



Tanıtım



Bingöl Üniversitesi, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı’nda iki yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Programda 4 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.



Arıcılık bölümü 1995 yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde kurulmuş ve 13 yıl eğitim verdikten sonra 2007 yıllında Bingöl Üniversitesi bünyesine geçerek bu alanda Eğitim-Öğretime devam etmektedir.



Arıcılık yapmak için gerekli takım ve tezgahlarıyla öğrencilerimizin Ana arı ve oğul üretimi, arı ürünleri (bal, polen, arı sütü, propolis ve arı zehri) üretim teknolojisi ve hasadı, yerli arı ırk özellikleri ve verimliliği, gezginci arıcılık, yerli arıcılık, arı merası, nektarlı bitkiler, polinasyon, organik üretim, ürün işleme, mekanizasyon, arı beslemesi, kışlatma, koloni yönetimi, koloni geliştirme, apiterapi, kaynağına ve yöreye uygun bal ve polen üretimine yönelik alanda teknik arıcı yetiştirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.



Misyonumuz



Arıcılık, az bir sermaye ile toprağa bağlı olmadan yapılabilen, kısa sürede gelir getiren, bal, bal mumu, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri, apilarnil, apis totale gibi çeşitli ürünler sağlayan ve son yıllarda bütün dünyada çok önem verilen bir tarımsal uğraşı alanıdır. Ayrıca bal arılarının ekosistemdeki önemleri ve bitkisel üretime olan katkıları da arı ürünlerinden sağlanan gelir ile kıyaslanamayacak düzeydedir. Bal arıları bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz tarımında da ayrı bir yere sahiptir. Sağladığı önemli faydaları nedeniyle arıcılık, işsizliğin önemli bir sorun olduğu ülkemizde geleceğe yönelik yatırım ve istihdam tedbirleri düşünülürken göz ardı edilmemesi gereken bir alandır.



Türkiye uygun ekolojisi, zengin bitki örtüsü, farklı iklim kuşaklarına sahip olması ve koloni varlığı bakımından önemli bir arıcılık potansiyeline sahiptir. Yaklaşık 6 milyon koloni varlığı ve 100 bin ton yıllık bal üretimi ile arıcılıkta dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan ülkemiz, koloni başına ortalama 16 kg/yıl bal üretimi ile verimlilik açısından oldukça gerilerdedir. Koloni sayısı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye' de kovan başına bal veriminin düşük olmasının en önemli nedenleri; sosyal, tarımsal ve ekolojik yapıdaki değişmeler, piyasa koşulları, teknik bilgi ve eğitim yetersizliği, hastalık ve zararlılar, damızlık materyal ve örgütlenme konusunda yaşanan sorunlardır.



Programımız bölge ve ülke arıcılığının geliştirilmesi ve sektörde yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlanması konusunda faaliyetlerde bulunarak, hem bilimsel hem de sosyo-ekonomik konularda projeler üretmeyi öncelikli hedefi olarak belirlemiştir.



Vizyonumuz



Zengin bal florasına sahip olan ülkemizde, kaynak tüketmeden sürdürülebilen bir üretim dalı olan ve kırsal kalkınmada ki öneminden dolayı arıcılık sektörüne eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve uygulama alanlarında katkı yapmak ve bu alanda bilinçli bireyler yetiştirmek üzere çalışmalarımıza devam etmekteyiz.




Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Feride AKMAN
Sekreter
Belirsiz Mehmet SEÇKİN
Program Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Aygül KARACA
Program Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Hava Şeyma İNCİ
Program Başkanı
Öğr.Gör. Cahide Sude TAŞ
Program Başkanı
Öğr.Gör. Ahmet Hakan ÜRÜŞAN
Program Başkanı
Doç.Dr. Azize DEMİRPOLAT
Program Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Deniz CANLI
Tarihçe
1995 yılında kurulan ve Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Arıcılık Programı, 2007 yılından beri Bingöl Üniversitesi bünyesinde akademik çalışmalarına devam etmektedir. Arıcılık Programı Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü'ne bağlı olarak faaliyetini sürdürmektedir. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı Akademik Kadrosu iki öğretim üyesi ve bir öğretim görevlisinden oluşmaktadır. 2020 yılından beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu'na bağlı olarak eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programda verilen derslerin tümünü (toplam 120 AKTS) başarıyla tamamlayan ve 100 üzerinden en az 60 not ortalaması elde eden öğrencilere arıcılık alanında ön lisans diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
Bingöl Üniversitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı'na; Lise ve meslek lisesi mezunu öğrenciler alınmaktadır. Programa alınacak öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan TYT sınavından yeterli puanı almış olmalı ve özel şartları taşımalıdır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, dikey geçiş sınavına girerek Ziraat fakültelerinin Zootekni alanında lisans eğitimlerine devam edebilirler. Ayrıca istedikleri takdirde sınava girmeden açıköğretim fakültelerinin iktisat ve işletme bölümlerine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplamda 120 AKTS seçmeli ve zorunlu derslerini başarıyla tamamlamalı ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olmalı ve 30 günlük stajını başarıyla tamamlamalı.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nda, çeşitli özel, kamu ve vakıflar bünyesinde bulunan arıcılık işletmelerinde istihdam edilebilirler ve kendi işletmelerini kurabilirler. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı zirai araştırma enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında ve özel sektöre bağlı arıcılık işletmelerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Arıcılık programında verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Sınavlar bir dönem içerisinde bir vize, bir final sınavı şeklindedir. Başarı notuna, ara sınavın ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde nümerik sayı sisteminde 100 üzerinden değerlendirilir. Yıl sonu ders ortalaması 60’ın üstünde olan öğrenciler dersi başarıyla geçmiş kabul edilir. Yıl sonu ortalaması 60 ‘ın altında olan öğrenciler dersten kalmış sayılır ve belirtilecek tarihte bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavı final sınavının yerine sayılıp, vize notu aynen geçerlidir.



https://obs.bingol.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1875&lang=tr