Organik Tarım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 22
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

ORGANİK TARIM PROGRAMI



Tanıtım



Organik Tarım Programı, Avrupa Birliğine üyelik sürecinde birlik ülkeleri ve gelişmiş ülkelerdeki gelir seviyesi yüksek ve bilinçli tüketiciye yönelik organik tarım ürünlerini üretmede alt yapı oluşturmak bu üretimin geleceğinin planlanmasında oluşacak mesleki eğitimli yetişmiş ara eleman yetiştiren bir programdır. Programda 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır.



 Programın Amacı



Organik Tarım Programının eğitim amacı; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen "Organik Tarım Teknikeri" yetiştirmektir.



 Programın Eğitim Hedefleri




  • Organik tarım ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.

  • Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.

  • Organik tarımda üretimi yapılan bitkileri tanır ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur.

  • Organik tarım programında kullanılabilecek gerekli alet ve ekipmanı kullanma yeteneğine sahip olur.

  • Organik tarım programını ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olur.

  • Organik ürünlerin üretim, depolama ve pazarlanmasında oluşabilecek sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir.

  • Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olur.

  • Uluslararası meslektaşları ile iletişim kurma becerisine sahip olur.

  • Temel Matematik ve Fen Bilgisi ile temel teknik konularda yeterli altyapıya sahip olarak, bu alandaki kurumsal ve uygulamalı bilgileri meslek alanındaki problemlerin çözümünde beraber kullanabilir.

  • İş hayatında, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir ve öğrenme felsefesinin gereğini yerine getirir.



 



Kazanılan Yeterlilik



Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, organik tarım alanında Ön Lisans derecesi almaya hak kazanırlar.



 Yeterlilik Koşulları ve Kurallar



Öğrenciler, bu programda mevcut olan ve 120 AKTS karşılığı bulunan derslerin tümünü 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlamak zorundadırlar.



 Program Profili



YGS-6 puan türü ile öğrenci alan Organik Tarım Programı 2010 yılında ilk öğrencileriyle buluşarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Program temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık dersleri ve arazi uygulamaları şeklinde yapılandırılmıştır.



Mezunların İstihdam Alanları



Bu programdan mezun olan öğrenciler Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, araştırma enstitülerinde, belediyelerde, organik tarım yetiştiriciliği yapan özel çiftliklerde, klasik tarım yetiştiriciliği yapan özel çiftliklerde, organik ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarında ve çiftçi örgütlerinde tekniker olarak çalışabilmektedirler. Organik tarım ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde Gıda Mühendisliği, Tarla Bitkileri Bölümü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Koruma Bölümü, Toprak Bölümü gibi Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine dikey geçiş yapabilirler (Dikey geçiş yapılabilecek bölümler, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenir).



 Çalışma Alanları



Eğitim programında organik tarımın temel ilkeleri, çiftlik planlaması, farklı ürün gruplarında yetiştirme tekniği, hasat sonrası işlemler, işleme, pazara hazırlama, pazarlama, veri tabanı, kontrol ve sertifikasyon gibi farklı konulara yer verilmektedir. Organik tarım programı öğrencileri, konvansiyonel ve organik tarım metotlarını, teorik ve uygulamalı olarak öğrenmekte ve bu bilgilerle donanmış olarak sektörün hem üretim, hem de satış - pazarlama taraflarında istihdam edilme şansı bulmaktadırlar. Bunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinde, araştırma enstitülerinde, belediyelerde, organik tarımsal üretim ve pazarlama (bitkisel ve hayvansal) yapan işletmelerde, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında iş yapabildikleri gibi kendi işletmelerini de kurabilmektedirler. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Feride AKMAN
Program Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Aygül KARACA
Tarihçe
Organik Tarım Programı, 2011 yılında Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 2020 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulunun kurulması ile birlikte Organik Tarım programı bu birime aktarılmıştır. 2020 yılından bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerine aktif bir şekilde devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans, Organik Tarım Teknikeri
Kabul Koşulları
Lise Diploması,
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (YGS ve LYS ) Sınavında Başarılı Olma
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Organik Tarım Programı mezunları Kamu kurum ve kuruluşlarda (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, belediyeler), tarımsal amaçlı kooperatifler (Tarım Kredi Kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri) ve özel işletmelerde çalışabilir. Kendi işletmelerini kurabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır.



https://obs.bingol.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2034&lang=tr