Tıbbi ve Aromatik Bitkiler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 22
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Günümüzde, özellikle haberleşme ve iletişim alanındaki hızlı teknolojik gelişmeler, her alanda olduğundan daha fazla, Bitkisel ilaç piyasalarında ve özellikle bu piyasaların temel dinamikleri olan doğal bitkiler ve doğal ilaçlar sektörlerinde hissedilmektedir. Söz konusu bu değişim ve gelişim, ilgili sektörlerin ürün ve hizmet yelpazesini geliştirdiği gibi; yaşanan rekabet ortamının da etkisiyle ihtiyaç duyulan, nitelikli işgücü gereksinimini arttırmış, bu gereksinimin karşılanmasını adeta zorunlu kılmıştır.



Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sektörlerinin, söz konusu bu rekabet ve inovasyon ortamında gelişmelerini sürdürebilmeleri, bu ortama uyum sağlayabilecek, esnek, üretken, değişime ve gelişime açık, sektörün gereklerinin farkında, mesleki bilgi ve vizyon sahibi yönetici ve çalışan kadrolarına sahip olmaları ile mümkün olabilir.



Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı, Türkiye'nin sahip olduğu geniş bitki çeşitlerinden tıbbi ve aromatik olarak kullanılan bitkileri tanıyabilen, bu bitkilerden drog elde etme yöntemlerini bilen, tıbbi ve aromatik laboratuarındaki cihazları kullanabilen, kaybolma riski altındaki bitkileri kültüre alarak yetiştiren, bilimsel temele dayalı akılcı bir yaklaşımla toplumdaki bilinç düzeyinin yükseltilmesi yönünde çalışmalar yapan, tıbbi ve aromatik bitki gen kaynaklarının korunması, sürdürülebilir tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinin sağlanması konularında çalışabilecek teknik eleman yetiştirme amacıyla eğitim faaliyetlerini yürütmektedir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, bulundukları bölgelerde arazi uygulamaları yaparak edindikleri teorik bilgilerini kullanma fırsatı bulmaktadır. Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler doğadan toplamayı öğrenmektedir.



Avrupa birliği uyum yasalarına bağlı olarak Tarım Bakanlığının üzerinde çalıştığı yasalar gereği aktarlık mesleğinin yapılması için Tıbbi ve Aromatik bölümünden mezun olmak şartı aranacaktır. Bundan dolayı bu bölüme olan talep artacaktır.


Tarihçe
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı kurulum aşamasını tamamlamış olup, 2012–2013 Akademik yılında normal öğretim programına öğrenci almaya başlamıştır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı'nda iki yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Eğitim süresince; botanik, bitki ekolojisi, sulama tekniği, mantar yetiştiriciliği, bitki fizyolojisi, tıbbıi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat sonrası işlemler ve pazarlama, bitki besleme ve toprak bilgisi, organik tarım gibi dersler verilmektedir. Teorik olarak verilen bilgileri, öğrenciler uygulamalarda pratiğe aktarma imkânına sahiptirler.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında Önlisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Programa alınacak öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan TYT sınavından yeterli puanı almış olmalı ve özel şartları taşımalıdır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunların sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıfına geçiş yapma hakları vardır. Ek olarak DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde 30 gün staj dönemi de dahil olmak programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Giderek büyümekte olan organik üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitimli elemanları yetiştirmek için tıbbı ve aromatik bitkiler Programına gereksinim vardır. Üreticiye doğru uygulama biçimlerini gösterecek, bu sektörde çalışacak eğitimli elemana ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılama görevi de bu alanda eğitim veren fakültelere ve meslek yüksekokullarına düşmektedir. Program mezunları kamu ve özel sektörde bu alanda çalışabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 120 ECTS kredisi tamamlanmış olmalıdır.



https://obs.bingol.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1879