Tarla Bitkileri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 27
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Bologna süreci ile ilgili genel bilgiye http://bologna.yok.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Erdal ÇAÇAN
Sekreter
İdari Mehmet SEÇKİN
Tarihçe
Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak 2000 yılında kurulan Tarla Bitkileri Programı, kurulduğundan bu güne sürekli gelişmektedir. Programın kadrosunda 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programda verilen derslerin tümünü (toplam 120 AKTS) başarıyla tamamlayan ve 100 üzerinden en az 60 not ortalaması elde eden, Tarla Bitkileri alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çercevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.
Kabul Koşulları
Programa alınacak öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan TYT sınavından yeterli puanı almış olmalı ve özel şartları taşımalıdır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, tarımsal amaçlı kooperatiflerde, meyve, sebze ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri, fide ve fidan üretiminin yapıldığı seralar, mantarcılık işletmeleri, tarım ilacı satış yerleri, tohumculuk firmaları, hasat sonrası depolama ve paketleme gibi özel sektör işletmelerinde "tekniker" olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde nümerik sayı sisteminde 100 üzerinden değerlendirilir. Yıl sonu ders ortalaması 60’ın üstünde olan öğrenciler dersi başarıyla vermiş kabul edilir. Yıl sonu ortalaması 60 ‘ın altında olan öğrenciler dersten kalmış sayılır ve belirtilecek tarihte bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavı Final sınavının yerine sayılıp, vize notu aynen geçerlidir.



https://obs.bingol.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1881