Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 32
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Program Başkanı: DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ YUSUF ÇAKIR



Program Öğretim Görevlileri: Öğr. Gör. Nur BAYRAK, Öğr. Gör. Kevser ALACA



Öğrenci Kontenjanı: 30 (I. Öğretim) 



Puan Türü: TYT 



Eğitim Süresi: 2 Yıl 



Eğitim Dili: Türkçe  



Mezuniyet Unvanı: Gıda Kontrolörü



MUYS Yönetim Sistemi: 3 Yarıyıl Teorik Eğitim - 1 Yarıyıl İşyeri Uygulama Eğitimi/ Bitirme Projesi



 


Tarihçe
Program ilk öğrencilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında almıştır.
Kazanılan Derece
Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan ikinci kademe (second cycle) ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”'nde tanımlanan "5. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)”nde tanımlanan "5. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, GIDA KALITE KONTROLÜ VE ANALİZİ TEKNOLOJİSİ Programına Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı YGS-2 sonucuna göre kabul edilirler. Ayrıca öğrenciler Sınavsız Geçiş Sistemine göre ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak üst kademeye kabul edilmektedirler. Ayrıca Ön Lisans diplomasını almaya hak kazanan öğrenciler Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Lisans Programlarına 3.sınıftan itibaren sınavsız kayıt hakkına sahiptirler.
Mezuniyet Koşulları
Gida kalite kontrolü ve anali·zi· teknoloji·si· programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,

· Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak

· 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olanlar GIDA KONTROLORÜ unvanı alırlar. Bu programı başarıyla tamamlayan Gıda kalite kontrolü ve Analizleri Teknolojisi Programı mezunları; üniversitelerin Gıda Mühendisliği Fakültelerinin laboratuvarlarında, Veteriner Fakültelerinin Besin Hijyeni ve Teknolojisi araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarlarında, Ziraat Fakültelerinin Tarımsal Biyoteknoloji bölümünün araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji ve kimya bölümlerinde, meslek yüksekokulları laboratuvar vb. birimlerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı gıda kontrol genel müdürlüğü laboratuvarlarında, tarımsal işletmelerin il ve ilçe teşkilatlarında, TÜBİTAK, gıda kontrolü ile ilgili özel laboratuvarlarda, özel gıda işletmelerinde, gümrüklerde ve çeşitli gıda üretimi yapan işletmeler ve marketlerde görev yapabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Gıda Kalite Kontrolü ve Teknolojisi Programı eğitim-öğretim süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir.
Ara Sınav
Final Sınavı
Telafi Sınavı
Kısa Sınav
Ödev Değerlendirme
Rapor Sunma
Bilgisayarla Sunum Yapma
Belge Sunma

Öğrencilerin, Gıda Kalite Kontrolü ve Teknolojisi Programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.



https://obs.bingol.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2133